Над 99,00 лв. безплатна доставка до офис на Спиди

За ползите от костния бульон

Какво е костен бульон?


Костният бульон е начинът, по който нашите предци са използвали всяка част от животните, които са консумирали. Костите и костният мозък, както и кожата, краката, свръзките и сухожилията, които не могат да се ядат директно, могат да се кипнат и след това да се оставят да къкрят в продължение на 1-2 дни. Това къкрене кара костите и сухожилията да отделят лечебни съставки като глюкозамин, колаген и хондроитин сулфат, иначе продавани като скъпи добавки за намаляване на възпалението и болките в ставите, както и различни аминокиселини (глицин, глутамин, пролин) и минерали (калций, магнезий, силиций, сяра, фосфор и т. н.).


Защо е толкова полезен?


Ползите от костния бульон са наистина много и различни. Без значение дали е агнешки, пилешки, рибен или телешки, костният бульон засилва процесите на детоксикация и намалява оксидативния стрес, насърчава анаболизма и метаболизма и увеличава производството на глутатион (най-мощният антиоксидант в организма), поддържа функциите на имунната система и спомага за здравословен отговор на възпалението, подобрява състоянието на кожата и редуцира целулита, подпомага заздравяването на чревната лигавица и съдейства за растежа на полезните бактерии в червата, предпазва ставите и сухожилията от износване. 

Как да си го приготвите?


Изхождайки от факта, че модерното конвенционално животновъдтсво е свързано с употребата на твърде много антибиотици и фуражи, натоварени с ГМО и пестициди, е добре да се насочите към малки биологични ферми, където животните се отглеждат пасищно (макар и не целогодишно) и качеството на фуражите е значително по-добро.

Необходими продукти:
1.8 кг телешки кости с костен мозък (от пасищно отглеждани животни)

18-20 ч. ч. студена вода
¼ ч. ч. ябълков оцет
4 моркова, нарязани на едро
4 стръка целина, нарязана на едро
2 глави лук, нарязани на четвъртинки
4 скилидки чесън

2 дафинови листа

1 с. л. пресен магданоз, нарязан на ситно

2 ч. л. морска сол

2 ч. л. сушени билки по избор

1 ч. л. черен пипер на зърна

Начин на приготвяне:
Сложете всички съставки в уред за бавно готвене (crock-pot) с капацитет от 10 л, като най-накрая добавите водата. Оставете да заври на силен огън, след което намалете и оставете да къкри, като от време на време отстранявате пяната, която се образува на повърхността. Задушавайте на бавен огън в продължение на 24-48 часа. След като бульонът се поохлади, отстранете костите и го прецедете през гевгир. След пълното му охлаждане на стайна температура, го съхранявайте в хладилник в рамките на една седмица или във фризер в рамките на три месеца.

Така полученият костен бульон съдържа значително количество протеини и 0 г въглехидрати и захари, което го прави подходящ за нисковъглехидратни режими като кетогенно и палео хранене.

Източници: 
Bone Broth Benefits for Digestion, Arthritis and Cellulite – link
Beef Bone Broth Recipe – link

Публикациите в сайта са с изцяло информативен характер и не заменят квалифицираната медицинска помощ. Ползвателите на сайта следва да получат компетентно становище от лекар, преди евентуалното прилагане на каквато и да е част от посочената в него информация.

Споделете:

Други публикации