Най-добрите пробиотици за 2020 година (и не само)

Знаете ли, че пробиотиците се разделят на три основни категории и че почти всеки пробиотичен продукт на пазара попада в една от тези категории? Ето и кои са те:


Научете повече

5 съвета за възвръщане баланса на чревната микрофлора

След обилното (и често пъти хаотично) похапване през празничния декември е време за връщане към рутината, която отново да осигури баланса на чревната микрофлора. Ето и пет съвета, към които да се придържате, за да се радвате на здрави и щастливи черва:


Научете повече

Хипохлорхидрия и чревно здраве

Какво представлява хипохлорхидрията и защо е опасна?


По същество хипохлорхидрията е намалено производство на стомашна киселина (известна още като солна киселина или HCl) и е предпоставка за множество нежелани последици за здравето като:


Научете повече

7 ефикасни начина за справяне със стреса

Знаете ли, че бактериите в тялото ви усещат, когато сте стресирани? Ако сте изнервени от уличното задръстване, притеснявате се за близък човек или трупате напрежение поради множество ангажименти, организмът ви отделя два хормона на стреса - адреналин и кортизол.

Научете повече

"Мръсните" тайни на фецеса

Днешната тема е тема табу - нещо, което е част от ежедневието на всеки от нас (или поне би трябвало да бъде!), но за което никой не говори. Става въпрос за фецеса - крайният отпадъчен продукт от храната, която консумираме. Защото той, фецесът, е изключително важен индикатор за състоянието на червата и храносмилателната система като цяло.


Научете повече

Нутриенти за добро чревно здраве

Сред факторите, които оказват най-голямо влияние върху чревната микрофлора, са активният начин на живот, качественият сън и умелото управление на стреса, но най-вече начинът на хранене. Последният е отговорен за над 60% от вариациите на бактериални видове в червата и трябва да включва следните нутриенти:Научете повече

Чревна дисбиоза и хронични заболявания

Чревната дисбиоза е общ термин, който се отнася до всяка аномалия в състава на чревната флора. Това включва твърде много или твърде малко микроорганизми в отделните участъци на стомашно-чревния тракт, неправилни видове микроорганизми или неправилен баланс между различните микроорганизми, както и микроорганизми на погрешното място (например свръхприраст на бактерии в тънките черва или SIBO).

Научете повече

4 начина, по които паразитите и чревните инфекции вредят на здравето ни

Паразитите и чревните инфекции са често срещано явление, дори в развитите западни страни. Градинарство, контакт с домашни любимци, плуване, пътуване до екзотични места, хранене навън - всичко това увеличава вероятността от зараза. Но какво всъщност причиняват паразитите и чревните инфекции и как се отразяват на цялостното състояние на организма?


Научете повече

3 бързи и лесни рецепти за добро чревно здраве

Всеизвестно е, че пробиотиците и пребиотиците са в основата на доброто чревно здраве (и на здравето на целия организъм изобщо). Към тях обаче следва да прибавим и фитобиотиците - ярко оцветените фитонутриенти, които се съдържат в плодовете и зеленчуците и, подобно на пребиотиците, подхранват полезните бактерии в червата.


Научете повече

Лечебната криза - естествена част от процеса на изцеление

Какво представлява лечебната криза?


Лечебната криза (известна още като лечебна реакция или реакция на Херксхаймер) е временно влошаване на състоянието, което настъпва в процеса на самолечение на организма чрез отстраняване на токсините.


Научете повече
Показани 1 от 10 | 26 (3 Страници)