#

Най-добрите пробиотици за 2020 година (и не само)

Знаете ли, че пробиотиците се разделят на три основни категории и че почти всеки пробиотичен продукт на пазара попада в една от тези категории? Ето и кои са те:


Бифидобактерии и лактобацили


Бифидобактериите и лактобацилите са най-добре проучените пробиотични бактерии, като над 500 клинични изследвания доказват тяхната полезност. Това са живи микроорганизми, които произвеждат млечна киселина и обикновено не колонизират гостоприемника, но значително подобряват неговото здраве. Бифидобактериите населяват дебелото черво и са над 30 вида, докато повечето лактобацили са преходни, но важни, и наброяват над 100 вида. Различните щамове Bifidobacterium и Lactobacillus:

- намаляват бактериалния свръхрастеж в тънките черва (SIBO) и производството на газове, както и свързаната с тях коремна болка;

- насърчават адекватен възпалителен отговор, оптимална стомашно-чревна функция и способността за поддържане на балансирана чревна флора;

- повлияват благоприятно различни алергични и възпалителни състояния като вагинални инфекции и инфекции на пикочните пътища, диария, диабет, онкологични заболявания и т. н.;

- повлияват благоприятно и възпалителната болест на червата (IBD) чрез модулиране на имунната система, стимулиране производството на полезни вещества в червата (имуноглобулини, късоверижни мастни киселини и протеини) и редуциране на факторите, които причиняват възпаление и образуване на биофилм;
- съдействат за намаляване на лактозната непоносимост;

- съдействат за намаляване на тревожността, а оттук и на депресията.


Дрожди


Saccharomyces boulardii са следващите най-добре проучени пробиотични микроорганизми с над 100 клинични изследвания, потвърждаващи тяхната ефективност. По същество представляват дрожди, които не са нормална част от чревната флора (т. е. не я колонизират), но помагат в борбата с вредните бактерии в червата. Saccharomyces boulardii се използват за лечение на:

- болест на Крон;

- възпалителна болест на червата (IBD) и синдром на раздразненото дебело черво (IBS);

- диария;

- инфекции, причинени от Blastocystis hominis, Clostridium difficile, Giardia lamblia и Helicobacter pylori;

- кандидоза;

- чревна дисбиоза.


Интересно е да се отбележи, че лечение на инфекции с Blastocystis hominis и Giardia lamblia, проведено едновременно с антибиотици и Saccharomyces boulardii, е по-ефективно, отколкото лечение, проведено само с антибиотици. Противогъбичните свойства на Saccharomyces boulardii се изразяват в способността им да разграждат биофилма (защитния слой), който се образува над гъбичките.


Почвени пробиотици


Последната най-добре проучена категория пробиотици са почвените пробиотици. Това са спорообразуващи микроорганизми, които по принцип живеят в почвата и прекарват по-голямата част от жизнения си цикъл в латентно (спорово) състояние. Редица изследвания показват, че почвените пробиотици:

- намаляват възпалението и страничните ефекти от антибиотиците;

- намаляват инфекциите на дихателните пътища и чревната пропускливост;

- намаляват мускулната треска след физическо натоварване и симптомите на остра диария;

- подобряват състоянието на хора, страдащи от синдром на раздразненото дебело черво (IBS);

- секретират антимикробни пептиди, което означава, че притежават антимикробни свойства;

- спомагат за изграждането и поддържането на по-балансирана чревна флора.


Сред най-благоприятните щамове почвени пробиотици са Bacillus coagulans и Bacillus subtilis.


В обобщение


Ако приемате пробиотични добавки и се стремите към оптимални резултати, заложете и на трите категории пробиотици наведнъж. Това ще ви даде възможност да подобрите цялостното си здраве и чувство за благополучиe.


Източник:
www.drruscio.com                 


Публикациите в сайта са с изцяло информативен характер и не заменят квалифицираната медицинска помощ. Ползвателите на сайта следва да получат компетентно становище от лекар, преди евентуалното прилагане на каквато и да е част от посочената в него информация.