#

5 съвета за възвръщане баланса на чревната микрофлора

След обилното (и често пъти хаотично) похапване през празничния декември е време за връщане към рутината, която отново да осигури баланса на чревната микрофлора. Ето и пет съвета, към които да се придържате, за да се радвате на здрави и щастливи черва:


1. Консумирайте повече растителна храна.


Скорошно проучване установи, че хората, които ядат 30 или повече различни растителни храни всяка седмица, имат много по-разнообразна чревна микрофлора, отколкото тези, които ядат 10 или по-малко.


2. Консумирайте пребиотици.


Пребиотиците са фибрите, които често се срещат в растителните храни и които служат за храна на пробиотичните бактерии в червата. Доказано е, че пребиотиците влияят върху усвояването на хранителните вещества, имат противоракови свойства и намаляват възпалението на чревната лигавица.


3. Консумирайте и полифеноли.


Полифенолите са съединения, намиращи се в зеленчуците и плодовете, както и в някои напитки като какао, чай и червено вино. Освен че действат като антиоксиданти, полифенолите насърчават растежа на полезните бактерии в червата (като щамовете от рода Bifidobacteria) и потискат растежа на вредните такива (като Clostridium difficile).


4. Управлявайте стреса.


Стресът (психо-емоционален или физически) предизвиква верижна реакция в тялото, като задейства производството на хормона на стреса - кортизол, който може да причини нарушаване на регулацията на комуникационните пътища между червата и мозъка. Това е предпоставка за създаване на по-добри условия за патогенните бактерии, както и за появата на диария и/или запек.


5. Употребявайте антибиотици само в краен случай.


Антибиотиците убиват бактериите, причиняващи инфекции, но убиват и всички други бактерии в тялото, включително полезните в червата. Това може да окаже негативно влияние върху чревната микрофлора в дългосрочен план и да доведе до промени в генната експресия и метаболизма.


И помнете - здравето на червата гарантира здравето на целия организъм!


Екипът на Ветом


Публикациите в сайта са с изцяло информативен характер и не заменят квалифицираната медицинска помощ. Ползвателите на сайта следва да получат компетентно становище от лекар, преди евентуалното прилагане на каквато и да е част от посочената в него информация.