#

Хипохлорхидрия и чревно здраве

Какво представлява хипохлорхидрията и защо е опасна?


По същество хипохлорхидрията е намалено производство на стомашна киселина (известна още като солна киселина или HCl) и е предпоставка за множество нежелани последици за здравето като:

- бактериален свръхрастеж в тънките черва (SIBO) - без стомашна киселина, която да ги държи настрана, бактериите в тънките черва буквално процъфтяват;

- зарази от постъпващи с храната паразити - стомашната киселина спомага за стерилизирането на приетата от нас храна, убивайки потенциално опасните патогени;

- изчерпване на хранителни вещества - особено на витамин B12, желязо, калций и феритин;

- хранителни непоносимости - протеините, които не са адекватно разградени, е по-вероятно да предизвикат антигенна реакция от страна на имунната система, което води до хранителни непоносимости, особено към глутен и млечни продукти.


Ако състоянието се задържи по-дълго във времето, то може да доведе до хипергастринемия (излишна секреция на гастрин - друг храносмилателен ензим, като компенсаторен механизъм поради намаленото производство на стомашна киселина), което от своя страна може да причини растеж на ракови образувания в стомашно-чревния тракт.

Как да разпознаем хипохлорхидрията и да поддържаме добри нива на стомашната киселина?

Обичайните симптоми на намалено производство на стомашна киселина са:
- наличие на диария и/или запек;  
- непреработени парченца храна във фецеса;
- ниски нива на витамин B12, желязо, калций и/или феритин;
- оригване, парене, подуване и/или прекомерни газове непосредствено след хранене;
- симптоми на киселинен рефлукс - киселинният рефлукс е състояние, което обикновено се
"лекува" с вещества, потискащи производството на солна киселина, докато всъщност причината за него може да е недостига на такава;
- чувство на тежест в стомаха (дори след приема на малки количества храна), както и на умора след хранене;
- хранителни реакции;
- хронични гъбични инфекции
, дисбиози и паразитози.

Един от най-лесните начини за поддържане на добри нива на стомашната киселина е ежедневният прием на лимонов сок (сокът на един лимон се добавя към чаша топла вода) и/или ябълков оцет (1 ч. л. истински ябълков оцет се разбърква в чаша студена вода) по време на хранене. Друг начин е приемът на бетаин хидрохлорид (известен още като триметилглицин) и пепсин - и двете увеличават киселинността на стомаха и улесняват храносмилането.

Домашен тест за хипохлорхидрия

За да разберете дали имате хипохлорхидрия, направете следния тест у дома:
Сутрин на гладно изпийте чаша вода със стайна температура, в която предварително сте разтворили ¼
ч. л. сода бикарбонат, като в същото време си мислите за храна, за да стимулирате производството на стомашни сокове. 3 до 5 минути след изпиването на содения коктейл би трябвало да се стигне до образуването на газове или до оригване, което би означавало, че нивата на стомашна киселина са в норма. Ако не се случи нищо или се случи след повече от 5 минути, се счита, че няма достатъчно стомашна киселина. Ако пък газовете и оригванията продължат през целия ден или се почувства силен дискомфорт като затопляне или парене в стомаха, това може да означава, че стомашната киселина е в повече.

Източници:
www.thyroidpharmacist.com
www.jennifercarynbrand.com


Публикациите в сайта са с изцяло информативен характер и не заменят квалифицираната медицинска помощ. Ползвателите на сайта следва да получат компетентно становище от лекар, преди евентуалното прилагане на каквато и да е част от посочената в него информация.