#

"Мръсните" тайни на фецеса

Днешната тема е тема табу - нещо, което е част от ежедневието на всеки от нас (или поне би трябвало да бъде!), но за което никой не говори. Става въпрос за фецеса - крайният отпадъчен продукт от храната, която консумираме. Защото той, фецесът, е изключително важен индикатор за състоянието на червата и храносмилателната система като цяло.


И така, как би трябвало да се случва ходенето по голяма нужда?

1. Получавате внезапно желание да посетите тоалетната.

2. Заемате правилна позa - при ергономичната клечаща поза бедрата и тазът са под остър ъгъл, но дебелото черво е право, т. е. насочено надолу, което значително улеснява придвижването по него.

3. В рамките на 1-2 минути свършвате работа и изпитвате чувство на облекчение.

4. В идеалния случай 2-3 забърсвания с тоалетна хартия са достатъчни - необходимостта от повече от три забърсвания е сигнал за наличието на слуз в дебелото черво.

5. При добро храносмилане е нормално изпражненията да са цели и средно твърди (т. е. да не се разпадат, да няма парчета несмляна храна в тях и т. н.), както и да потънат безпроблемно в канала (ако плуват на повърхността, вероятно не приемате правилното количество мазнини и/или фибри).

6. Липсата на миризма е от значение - ако все пак има такава (при това твърде неприятна), то тя е показател за дефицит на цинк.


А ето и популярната графична таблица на Кралската болница в Бристол - Bristol Stool Chart, която показва какво означава различната форма на фецеса: 
Тип 1 - отделни твърди бучки (като ядки), които преминават трудно - сериозен запек.

Тип 2 - форма на наденица, състояща се от отделни твърди бучки - лек запек.

Тип 3 - форма на наденица с нацепена повърхност - нормални изпражнения.

Тип 4 - форма на гладка и мека наденица - нормални изпражнения.

Тип 5 - меки парчета с ясно оформени краища - липса на фибри.

Тип 6 - кашкава консистенция с неравни краища - лека диария.

Тип 7 - течна консистенция без наличието на твърди парчета - сериозна диария.
Освен формата, цветът на фецеса също има значение. При редовна елиминация (поне веднъж дневно!) цветът би трябвало да бъде светлокафяв. При по-дълго задържане в организма нюансите са по-тъмни, а при проблеми с жлъчката и черния дроб - жълто-зелени. Наличието на кръв във фецеса изисква незабавна консултация с лекар!


Или казано накратко - ходенето по голяма нужда трябва да се случва бързо, лесно и чисто, но най-вече ежедневно. Само и единствено тогава може да се счита, че червата ви са здрави и храносмилателната ви система функционира оптимално. Ето защо следващият път, когато се изхождате, обърнете внимание какво оставяте зад себе си - то носи ценна информация за това в каква степен преработвате и усвоявате храната си.


Източници:

www.drannacabeca.com
www.globalhealingcenter.com
  


Публикациите в сайта са с изцяло информативен характер и не заменят квалифицираната медицинска помощ. Ползвателите на сайта следва да получат компетентно становище от лекар, преди евентуалното прилагане на каквато и да е част от посочената в него информация.