#

Чревна дисбиоза и хронични заболявания

Чревната дисбиоза е общ термин, който се отнася до всяка аномалия в състава на чревната флора. Това включва твърде много или твърде малко микроорганизми в отделните участъци на стомашно-чревния тракт, неправилни видове микроорганизми или неправилен баланс между различните микроорганизми, както и микроорганизми на погрешното място (например свръхприраст на бактерии в тънките черва или SIBO). Към днешна дата се счита, че има пряка връзка между чревната дисбиоза и следните хронични заболявания:


Алергии и астма


По-бедната чревна флора, особено в ранна детска възраст, се свързва с увеличен риск от развитието на алергии и астма.


Аутизъм


Аутизмът често възниква успоредно с появата на стомашно-чревни проблеми като синдрома на пропускливите черва (leaky gut syndrome) и синдрома на раздразненото дебело черво (IBS).


Болест на Крон, синдром на раздразненото дебело черво (IBS) и улцерозен колит


Наличието на твърде много патогенни бактерии в червата, заедно с нерегулираните имунни отговори спрямо чревните микроби, може да отключи развитието (и да поддържа симптомите) както на болест на Крон, така и на улцерозен колит, докато свръхприрастът на бактерии в тънките черва (SIBO) е отговорен за синдрома на раздразненото дебело черво (IBS).


Болест на Паркинсон


Установено е, че хората, страдащи от болест на Паркинсон, имат различен бактериален състав в червата си, в сравнение със здрави хора.


Диабет


Диабетиците като цяло имат по-малък брой чревни бактерии, включително по-малък брой полезни чревни бактерии. Колкото по-високи са нивата на глюкозата в кръвта на даден човек, толкова по-малко е бактериалното разнообразие в червата му.


Затлъстяване


Чревните бактерии могат да влияят на метаболизма, предизвиквайки възпаление, инсулинова резистентност и натрупване на мастни депа.


Множествена склероза


Чревната дисбиоза и произтичащата от нея загуба на баланс в стомашно-чревните имунни отговори са свързани с развитието на множествена склероза. Интересно е да се отбележи, че с въвеждането на терапевтична диета симптомите на заболяването се смекчават.


Обсесивно-компулсивно разстройство


Небалансираната чревна флора, дължаща се на високи нива на стрес и/или употребата на антибиотици, се свързва с развитието на обсесивно-компулсивно разстройство.


Разстройства на настроението


Чревната дисбиоза (и по-точно липсата на полезни пробиотични щамове) се свързва и с появата на депресия и тревожност.


Рак на дебелото черво


Ниските нива на полезни бактерии в червата за сметка на високите нива на бактерии, предпочитащи захарта (сладкото), повишават заболеваемостта от рак на дебелото черво.


Рак на черния дроб


Същите промени в чревната флора, свързани със затлъстяването, са свързани и с увеличен риск от рак на черния дроб.


Други видове рак


Чревната дисбиоза увеличава риска от рак на ларинкса, рак на гърдата, рак на хранопровода, рак на жлъчния мехур, рак на стомаха и рак на панкреаса.


Ревматоиден артрит


Проучвания показват, че ниските нива на пробиотични бактерии и високите нива на нежелани бактериални щамове водят до автоимунни заболявания като ревматоиден артрит.


Сърдечно-съдови заболявания


Определени бактерии в червата, обичащи зърнените култури, превръщат L-карнитина (протеин, изобилстващ в червеното месо) в атерогенно съединение, наречено триметиламиноксид (TMAO), което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.


Шизофрения


Известно е, че бебетата, родени преждевременно, имат по-малко разнообразие от бактерии в червата си и са изложени на по-голям риск от развитието на шизофрения на един по-късен етап от живота си.


В обобщение


Ако страдате от хронично заболяване, най-напред се погрижете за състоянието на червата си. Това означава да възстановите полезните микроорганизми в тях до подходящите численост, разнообразие и местоположение, както и да се уверите, че и занапред ще приемате достатъчно пробиотици (под формата на храни и хранителни добавки), пребиотици (от широка гама зеленчуци и плодове) и полезни мазнини.


Източник:
www.thepaleomom.com


Публикациите в сайта са с изцяло информативен характер и не заменят квалифицираната медицинска помощ. Ползвателите на сайта следва да получат компетентно становище от лекар, преди евентуалното прилагане на каквато и да е част от посочената в него информация.