#

Какво е Bacillus subtilis?

Bacillus subtilis е спорообразуваща грам-положителна бактерия, която се съдържа естествено в почвата и стомашно-чревния тракт на преживни животни като говеда, кози и овце, но също и на хора.

Устойчивостта й спрямо условията на околната среда е толкова голяма, че се използва за изследване на поведението на микроорганизмите в космоса. Спорите й могат да оцелеят до шест години в открития космос, ако са покрити с прахови частици, които да ги предпазват от ултравиолетовите лъчи.

Използва се широко в индустриален мащаб от биотехнологични компании за производството на ензими и фармацевтични компоненти. Като човешки пробиотик обаче, Bacillus subtilis е сериозно пренебрегнат.

Доказани ползи от Bacillus subtilis


Културите на Bacillus subtilis са популярни още преди 50-те години на миналия век (т. е. преди въвеждането на антибиотиците), когато се използват като имуностимулиращо средство за подпомагане лечението на заболявания на стомашно-чревния и уринарния тракт. Ето и някои доказани ползи, които този вид носи на човешкия организъм:

1) Bacillus subtilis има ясно изразени антиоксидантни свойства.

Защитава чревните клетки от увреждане, като същевременно поддържа здравословна чревна микрофлора и подпомага храносмилането.

2) Bacillus subtilis е особено полезен за стомашно-чревния тракт.

Поглъщането на значителни количества спори на бактерията възстановява нормалната чревна микрофлора след интензивна употреба на антибиотици или продължително боледуване. Лабораторни експерименти показват, че Вacillus subtilis увеличава растежа на различните видове Bifidobacteria и Lactobacillus acidophilus и Lactobacillus reuteri. Също така облекчава състоянията на диария и запек, предотвратява гадене, повръщане и подуване на корема. Помага и при синдром на раздразнените черва (IBS) и улцерозен колит (IBD). По-висока доза от приложението на Вacillus subtilis облекчава възпалението на червата и дисбиозата чрез балансиране на вредните и полезните бактерии.

3) Bacillus subtilis подпомага лечението на Helicobacter pylori.

Пробиотиците, съдържащи Bacillus subtilis, подобряват ерадикацията на Helicobacter pylori и смекчават диарията и общите странични ефекти, когато се използват в комбинация с тройната терапия.

4) Bacillus subtilis повишава имунитета, като стимулира имунния отговор.

Освен че насърчава производството на ензими, които допринасят за чревния интегритет, Bacillus subtilis произвежда антимикробни вещества и цитокини, които поддържат целостта на чревната лигавица и нейните имунни отговори.

5) Bacillus subtilis успешно се бори с инфекциите, като инхибира растежа на различните патогенни бактерии.

Намалява честотата на респираторните инфекции при пациенти в старческа възраст. Показва антимикробна активност срещу човешкия патоген Candida albicans. Метаболитите на Bacillus subtilis намаляват резистентността на урогениталната патогенна микрофлора към антибиотиците при пациенти с инфекции на пикочните пътища, което води до ускорено елиминиране.

Потенциални ползи от Bacillus subtilis


6) Bacillus subtilis може да е от полза при диабет.

Пациентите с диабет, които развиват язви по краката, са изложени на по-голям риск от преждевременна смърт, отколкото тези без усложнения. Bacillus subtilis показва антимикробна активност срещу четири бактериални патогена, причиняващи язви по краката при болни от диабет.

7) Bacillus subtilis може да е от полза при затлъстяване.

Изследвания показват, че Bacillus subtilis намалява наддаването на тегло и облекчава оксидативния стрес при затлъстели мишки.

8) Bacillus subtilis може да е от полза при чернодробни нарушения.

Bacillus faecium и Bacillus subtilis възстановяват чревната микрофлора при пациенти с чернодробна цироза и намаляват циркулиращите нива на ендотоксини при пациенти с ендотоксемия.

9) Bacillus subtilis е в състояние да подобри външния вид на кожата.

Продължителният перорален прием на бактерията облекчава развитието на кожни лезии при мишки с атопичен дерматит.

10) Bacillus subtilis е в състояние да поддържа здравето на зъбите.

Bacillus licheniformis и Bacillus subtilis осигуряват защитен ефект срещу костна загуба при плъхове с пародонтит. Подобен е и резултатът при хора.

11) Bacillus subtilis е в състояние да облекчи топлинния стрес.

Излагането на екстремна топлина може да доведе до различни заболявания и наранявания. Bacillus subtilis ефективно предотвратява усложненията, свързани с топлинен стрес при плъхове. Когато плъховете се подлагат на топлинен стрес (45°С), нежелани ефекти като бактериална транслокация, морфологични промени в червата и повишено везикулиране на еритроцити се наблюдават само при животни, които не са защитени с бактерията.

12) Bacillus subtilis вероятно се бори с рака.

Лабораторни експерименти показват, че компонентите на Bacillus subtilis инхибират растежа на раковите клетки на дебелото черво и на шийката на матката, както и растежа на хепатоцелуларните ракови клетки и на човешките левкемични клетки.

Приложения на Bacillus subtilis

Bacillus subtilis намира различни приложения, част от които са:
- като антибиотик и угоително средство за животни;
- като бактерицид и фунгицид за растения и семена;
- като важен източник на промишлени ензими и полимери;
- като пробиотик за хора;
- при производството на медицински важни ензими като натокиназа или фибринолитичен ензим (DFE), използвани за намаляване на кръвосъсирването;
- при производството на нато (natto) - традиционно японско ястие от ферментирали соеви зърна.

Източници:
www.selfhacked.com
www.powerofprobiotics.com


Публикациите в сайта са с изцяло информативен характер и не заменят квалифицираната медицинска помощ. Ползвателите на сайта следва да получат компетентно становище от лекар, преди евентуалното прилагане на каквато и да е част от посочената в него информация.